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Gestion des ressources en eauSynonyme(s)Water resources developmentVoir aussi |
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L'économie verte / Philippe Jurgensen / Paris : Odile Jacob (2009)
Titre : L'économie verte : comment sauver notre planète Type de document : texte imprimé Auteurs : Philippe Jurgensen, Auteur Editeur : Paris : Odile Jacob Année de publication : 2009 Importance : 329 p. ISBN/ISSN/EAN : 978-2-7381-2249-0 Prix : 27 EUR Langues : Français (fre) Catégories : Carbone
Changement climatique
Conservation de l'environnement
Conservation des ressources
Croissance économiqueRefers to the increased output of goods and services. Do not confuse with "economic and social development".
Développement durableEnvironmentally sound development, which meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.
Diversité biologique
Économie de marché
Gestion des ressources en eau
Innovation scientifique
Modèle de croissance
Politique énergétique
Pollution de l'air
Réchauffement de la planète
Réduction de la couche d'ozone
Sécurité alimentaireAccess by all people at all times to enough food for an active, healthy life.Index. décimale : 333.7 Environnement et développement durable Résumé : Quatrième de couverture : Cyclones, inondations, incendies se succèdent à un rythme accéléré depuis quelques années.L'air que nous respirons, l'eau que nous buvons, les sols qui nous nourrissent continuent de se dégrader, sans parler du climat qui se réchauffe, de l'énergie qui se raréfie et de la biodiversité qui se réduit. Tout le monde, ou presque, s'accorde aujourd'hui pour reconnaître qu'il y a urgence ; mais, concrètement, que peut-on faire, à l'échelon individuel, national ou international ? Quelles sont les priorités, quels sont les obstacles ? Quelles sont les échéances raisonnables ? Quels sont les programmes réalistes ? Réagir efficacement, ce n'est pas lancer des anathèmes contre la mondialisation, faucher des cultures expérimentales ou préconiser l'arrêt de toutes les centrales nucléaires.C'est, au contraire, retourner, au profit de la nature, les deux grands instruments qui ont, parfois, contribué à la détruire : une science bien comprise, qui offre de multiples promesses, et une économie qui ne demande qu'à faire jouer ses lois en faveur de l'environnement, pourvu qu'on valorise, comme il convient, les productions écologiques. Note de contenu : I. Faut-il se sentir menacer
1/ L'accumulation des périls
2/ La protection de l'environnement : une course perdue ?
3/ Le tiers monde : une bombe écologique ?
II. La science et l'économie au service de l'environnement
4/ Réconcilier science et environnement
5/ Réconcilier économie et environnement
III. Les routes du paradis vert
6/ Comment combattre efficacement l'effet de serre
7/ Quelle stratégie énergétique pour demain
8/ Comment protéger durablement notre planète ?
9/ Comment dépolluer intelligement la terre ?L'économie verte : comment sauver notre planète [texte imprimé] / Philippe Jurgensen, Auteur . - Paris : Odile Jacob, 2009 . - 329 p.
ISBN : 978-2-7381-2249-0 : 27 EUR
Langues : Français (fre)
Catégories : Carbone
Changement climatique
Conservation de l'environnement
Conservation des ressources
Croissance économiqueRefers to the increased output of goods and services. Do not confuse with "economic and social development".
Développement durableEnvironmentally sound development, which meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.
Diversité biologique
Économie de marché
Gestion des ressources en eau
Innovation scientifique
Modèle de croissance
Politique énergétique
Pollution de l'air
Réchauffement de la planète
Réduction de la couche d'ozone
Sécurité alimentaireAccess by all people at all times to enough food for an active, healthy life.Index. décimale : 333.7 Environnement et développement durable Résumé : Quatrième de couverture : Cyclones, inondations, incendies se succèdent à un rythme accéléré depuis quelques années.L'air que nous respirons, l'eau que nous buvons, les sols qui nous nourrissent continuent de se dégrader, sans parler du climat qui se réchauffe, de l'énergie qui se raréfie et de la biodiversité qui se réduit. Tout le monde, ou presque, s'accorde aujourd'hui pour reconnaître qu'il y a urgence ; mais, concrètement, que peut-on faire, à l'échelon individuel, national ou international ? Quelles sont les priorités, quels sont les obstacles ? Quelles sont les échéances raisonnables ? Quels sont les programmes réalistes ? Réagir efficacement, ce n'est pas lancer des anathèmes contre la mondialisation, faucher des cultures expérimentales ou préconiser l'arrêt de toutes les centrales nucléaires.C'est, au contraire, retourner, au profit de la nature, les deux grands instruments qui ont, parfois, contribué à la détruire : une science bien comprise, qui offre de multiples promesses, et une économie qui ne demande qu'à faire jouer ses lois en faveur de l'environnement, pourvu qu'on valorise, comme il convient, les productions écologiques. Note de contenu : I. Faut-il se sentir menacer
1/ L'accumulation des périls
2/ La protection de l'environnement : une course perdue ?
3/ Le tiers monde : une bombe écologique ?
II. La science et l'économie au service de l'environnement
4/ Réconcilier science et environnement
5/ Réconcilier économie et environnement
III. Les routes du paradis vert
6/ Comment combattre efficacement l'effet de serre
7/ Quelle stratégie énergétique pour demain
8/ Comment protéger durablement notre planète ?
9/ Comment dépolluer intelligement la terre ?Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 0012800020543 333.7 JUR Ouvrage Centre de documentation UniLasalle/ Campus Rouen Salle de lecture Disponible Megatrends in food and agriculture / Helmut Traitler / New York : Wiley (2018)
Titre : Megatrends in food and agriculture : technology, water use and nutrition / Type de document : texte imprimé Auteurs : Helmut Traitler ; David Zilberman ; Keith Heikes ; Vincent Petiard ; Michel Dubois Editeur : New York : Wiley Année de publication : 2018 Importance : 320 p. ISBN/ISSN/EAN : 978-1-119-39114-2 Langues : Anglais (eng) Catégories : Agriculture
AgroindustrieThe integration of agricultural production, processing and marketing under a single comprehensive management.
Alimentation humaine
Gestion des ressources en eau
Industrie agroalimentaire
Production agricole
Production alimentaire
TechnologieThe skills, knowledge, hardware, and procedures for providing useful goods and services.Index. décimale : 664 Technologie des aliments Résumé : Highlights and examines the growing convergence between the food and agricultural industries—the technological, environmental, and consumer-related drivers of this change, and the potential outcomes
This is the first book of its kind to connect food and the food industry with agriculture, water resources, and water management in a detailed and thorough way. It brings together a small community of expert authors to address the future of the food industry, agriculture (both for plants and animals), and water—and its role in a world of increasing demands on resources.
The book begins by highlighting the role of agriculture in today's food industry from a historical perspective—showing how it has grown over the years. It goes on to examine water management; new ways of plant breeding not only based on genetic modification pathways; and the attention between major crops (soy, corn, wheat) and so-called "orphan crops" (coffee, cocoa, tropical fruits). The book then turns towards the future of the food industry and analyzes major food trends, the new food, and "enough" food; discusses possible new business models for the future food industry; and analyzes the impact that the "internet of everything" will have on agriculture and the food industry. Finally, Megatrends in Food and Agriculture: Technology, Water Use and Nutrition offers scenarios about how agriculture, food, and the food industry might undergo some radical transformations.
Assesses the evolution of food production and how we arrived at today's landscape
Focuses on key areas of change, driven by both innovation and challenges such as new technologies, the demand for better nutrition, and the management of dwindling resources
Highlights the role of better-informed consumers who demand transparency and accountability from producers
Is written by industry insiders and academic experts
Megatrends in Food and Agriculture: Technology, Water Use and Nutrition is an important resource for food and agriculture industry professionals, including scientists and technicians as well as decision makers, in management, marketing, sales, and regulatory areas, as well as related NGOs.Note de contenu : Part 1 Agriculture and the Food Industry 1
1 The Role of Agriculture in Today’s Food Industry 3
2 Water Management in Modern Agriculture: The Role of Water and Water Management in Agriculture and Industry 29
3 Innovation in Plant Breeding for a Sustainable Supply of High]Quality Plant Raw Materials for the Food Industry 53
4 The Agriculture of Animals: Animal Proteins of the Future as Valuable and Sustainable Sources for the Food Industry 87
Part 2 The Future of the Food Industry 109
5 The Food Trends—The New Food—Enough Food? 111
6 The New Food Industry Business Model: From B2C to B2B, from Product Manufacture to Selling Know]How, and from Now to Then 141
7 The Internet of Just about Everything: Impact on Agriculture and Food Industry 167
8 Nutrition: The Old Mantra … the New Un]Word 191
Part 3 The New Food World 219
9 A Food Company Transforms Itself 221
10 Food for the Future: A Future for Food 247
11 Summary and Outlook 277Megatrends in food and agriculture : technology, water use and nutrition / [texte imprimé] / Helmut Traitler ; David Zilberman ; Keith Heikes ; Vincent Petiard ; Michel Dubois . - New York : Wiley, 2018 . - 320 p.
ISBN : 978-1-119-39114-2
Langues : Anglais (eng)
Catégories : Agriculture
AgroindustrieThe integration of agricultural production, processing and marketing under a single comprehensive management.
Alimentation humaine
Gestion des ressources en eau
Industrie agroalimentaire
Production agricole
Production alimentaire
TechnologieThe skills, knowledge, hardware, and procedures for providing useful goods and services.Index. décimale : 664 Technologie des aliments Résumé : Highlights and examines the growing convergence between the food and agricultural industries—the technological, environmental, and consumer-related drivers of this change, and the potential outcomes
This is the first book of its kind to connect food and the food industry with agriculture, water resources, and water management in a detailed and thorough way. It brings together a small community of expert authors to address the future of the food industry, agriculture (both for plants and animals), and water—and its role in a world of increasing demands on resources.
The book begins by highlighting the role of agriculture in today's food industry from a historical perspective—showing how it has grown over the years. It goes on to examine water management; new ways of plant breeding not only based on genetic modification pathways; and the attention between major crops (soy, corn, wheat) and so-called "orphan crops" (coffee, cocoa, tropical fruits). The book then turns towards the future of the food industry and analyzes major food trends, the new food, and "enough" food; discusses possible new business models for the future food industry; and analyzes the impact that the "internet of everything" will have on agriculture and the food industry. Finally, Megatrends in Food and Agriculture: Technology, Water Use and Nutrition offers scenarios about how agriculture, food, and the food industry might undergo some radical transformations.
Assesses the evolution of food production and how we arrived at today's landscape
Focuses on key areas of change, driven by both innovation and challenges such as new technologies, the demand for better nutrition, and the management of dwindling resources
Highlights the role of better-informed consumers who demand transparency and accountability from producers
Is written by industry insiders and academic experts
Megatrends in Food and Agriculture: Technology, Water Use and Nutrition is an important resource for food and agriculture industry professionals, including scientists and technicians as well as decision makers, in management, marketing, sales, and regulatory areas, as well as related NGOs.Note de contenu : Part 1 Agriculture and the Food Industry 1
1 The Role of Agriculture in Today’s Food Industry 3
2 Water Management in Modern Agriculture: The Role of Water and Water Management in Agriculture and Industry 29
3 Innovation in Plant Breeding for a Sustainable Supply of High]Quality Plant Raw Materials for the Food Industry 53
4 The Agriculture of Animals: Animal Proteins of the Future as Valuable and Sustainable Sources for the Food Industry 87
Part 2 The Future of the Food Industry 109
5 The Food Trends—The New Food—Enough Food? 111
6 The New Food Industry Business Model: From B2C to B2B, from Product Manufacture to Selling Know]How, and from Now to Then 141
7 The Internet of Just about Everything: Impact on Agriculture and Food Industry 167
8 Nutrition: The Old Mantra … the New Un]Word 191
Part 3 The New Food World 219
9 A Food Company Transforms Itself 221
10 Food for the Future: A Future for Food 247
11 Summary and Outlook 277Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité GEN132318 664 TRA Ouvrage Centre de documentation UniLasalle/ Campus Rouen Salle de lecture Disponible